Popular Post

Khamis, 29 Oktober 2015

George Soros pernah mengatakan Mahathir bukan pakar ekonomi, dia cuma doctor biasa yang membazirkan harta rakyat.
Pada tahun 1995, Bank Dunia, Dana Kewangan Antarabangsa dan pakar
ekonomi memberi amaran kepada Mahathir Mohammad, bahawa jika Malaysia TIDAK mengurus ekonomi dan kewangan dengan betul, ia akan mengalami nasib yang sama seperti Mexico yang menyaksikan matawang Peso menjunam teruk.

Daripada mencari MENGAPA dan BAGAIMANA untuk mencegah keadaan, Mahathir segera mematahkan hujah dan memarahi mereka dengan menuduh mereka "cemburu dengan pembangunan dan ekonomi Malaysia"...Soros tergelak dengan kenytaaan seorang individu yang terlalu berlagak tidak tahu mengenai ekonomi.

Sebelum itu Mahathir terlalu boros mengunakan wang rakyat beratus-ratus bilion Ringgit untuk beliau mendapat 20% setiap projek yang telah diluluskan. Pada tahun 1997, apabila Krisis Kewangan melanda.  Mahathir betul2 terkejut tidak tahu apa yang telah berlaku, beliau sendiri tidak tahu apa yang perlu dilakukan.

Mahathir dan Menteri-menteri beliau keliru dengan pelbagai tindakan dan kenyataan yang mereka buat.  Di dalam kecelaruan itu, Mahathir telah membelanjakan berbilion-bilion Ringgit untuk menyokong mata wang Ringgit… Ssehingga ramai rakyat Malaysia yang gulung tikar lebih malang mata wang Ringgit terpaksa di tambat, kata George Soros dalam The Bangkok Post

Tiada ulasan:

Catat Ulasan